Најава – Затварајућа конференција пројекта „Заштита природе од инвазивних биљних врста“

Обавештавамо Вас да ће се у петак, 20. септембра 2019. године, са почетком у 12 часова у холу Покрајинске владе, у Новом Саду одржати Завршна конференција пројекта „Заштита природе од инвазивних биљних врста“ који се реализује у оквиру другог позива Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Присутнима ће се обратити: г-ђа Бранкица Табак – подсекретарка у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине; г-дин Виктор Тунић – шеф Заједничког секретаријата програма ИНТЕРРЕГ ИПА Мађарска-Србија, г-дин Немања Ерцег – менаџер пројекта и помоћник Покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, као и г-дин Андраш Палкович, декан Факултета за хортикултуру и рурални развој, Џон Вон Нојман Универзитета – пројектни партнер из Кечкемета, а резултати пројекта биће представљени кроз презентације и филм.

Овом догађају ће присуствовати представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, представници INTERREG IPA програма прекограничне сарадње Мађарска Србија, представници партнера на пројекту Џон вон Нојман Универзитета из Кечкемета, Покрајинског завода за заштиту природе, представници локалних самоуправа, инспекције за заштиту животне средине, управљачи заштићених подручја из Војводине, као и представници јавних, научних и стручних институција које се баве проблемом инвазивних биљних врста. Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, а партнер из Мађарске је Универзитет John von Neumann (Neumann Janos Egietem). Пројекат је почео са реализацијом 31 Јануарa 2018 и трајаће 20 месеци, до 29. септембра 2019 године. Укупни буџет пројекта: 284.491,00 ЕУР, а кофинансирање ЕУ (ИПА) фонда износи 85 % или максимално 241,817.34 ЕУР. Главни циљ пројекта је смањење ризика по животну средину и спречавање негативних ефеката климатских промена у заштићеним подручјима у граничном региону Мађарске-Србија спровођењем заједничких акција праћења и мапирања инвазивних биљних врста и сузбијања амброзије, како би се обезбедио бољи еколошки статус заштићених подручја и бољи услови за живот становништва. Више информација о пројекту налази се на интернет страници https://www.cbcprotect.org

Овај догађај је део овогодишње прославе Дана европске сарадње у оквиру Interreg-IPA програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Детаљни програм и распоред догађаја се може наћи на Интернет страници Програма. Дан европске сарадње се сваке године обележава 21. септембра и неколико седмица пре и после тог датума, када се прослављају достигнућа у области територијалне сарадње у различитим регионима Европе, укључујући земље које се граниче са Европском унијом.

Позив за завршну конференцију